HOE PLAN JE EEN BRUILOFT?

GEZIEN VANUIT DE FOTOGRAFIE

Voorbereidingen

Bij de voorbereidingen van jullie bruiloft leg ik niet alleen het moment van het aantrekken van de jurk(en)/ pak(ken) vast, maar ook details. Daarom is het handig om de uitnodigingen klaar te leggen, maar ook de ringen, jurk, pak, schoenen, sieraden, stropdas/strik etc. De momenten daaromheen mogen ook niet ontbreken. Zoals een moeder die even trots naar haar dochter kijkt of een proostmomentje met alle vrienden zodat je met een borreltje even de spanning onder controle krijgt. Vaak denken bruidsparen dat ik niet bij beiden aanwezig kan zijn, maar zitten jullie niet langer dan 10 a 15 minuten bij elkaar vandaan, dan hop ik zo even heen en weer en leg ik de voorbereidingen van jullie beiden vast. Ook is het fijn om van te voren na te denken over welke ruimte jullie kiezen. Een ruimte met daglicht (al is het een klein raampje) is perfect. Het kan zijn dat ik je in overleg met de visagiste even verhuis naar een geschikt plekje voor de foto’s zodat je ook van de voorbereidingen prachtige foto’s zult krijgen.

Je hoeft niet bang te zijn dat ik verder veel regiseer. Ik laat alles op z’n beloop en leg de momenten zo puur mogelijk, maar wel op z’n mooist vast.

 

Bruiloft voorbereidingen

Ontmoeting

Nadenken over waar. Wil je traditioneel aan de deur van je ouders worden opgehaald. Of hebben jullie een mooie plek in gedachten om elkaar te ontmoeten. Dat kan op de fotoshootlokatie zijn, maar ook in jullie eigen tuin, of in het parkje om de hoek. Willen jullie graag elkaar ontmoeten bij de deur, dan kan dat zeker, maar houd er rekening mee dat ik dichter op jullie moet staan om jullie reacties vast te kunnen leggen.

Ook is het leuk om na te denken of jullie familieleden/vrienden erbij willen hebben of liever het moment intiem met z’n tweetjes willen ervaren.

Tip: Vind je het spannend om jullie geloftes uit te spreken tijdens de ceremonie, dan kun je er ook voor kiezen om het tijdens jullie ontmoetingsmomentje of fotoshoot te doen. Ik houd afstand en zal me zo onzichtbaar mogelijk maken 😉

Bruiloft ontmoeting bruid

Planning van de bruiloft

Natuurlijk hoef je helemaal niet vast te houden aan een vaste planning voor een bruiloft. Want je kunt trouwen bij zonsondergang, foto’s maken bij zonsopkomst, alleen met je familie lunchen, of juist een superlang diner plannen. Alles kan, dus kijk wat bij jullie past en maak het zo gek als jullie zelf willen. Een partij die mee kan denken aan het totaal concept “Trouwen in het bos” zouden jullie daar heel goed bij kunnen helpen.

Bruiloft planning

Fotoshoot

Kies voor jullie het moment uit wanneer jullie het fijn vinden om samen foto’s te maken. Zonsondergang en een tweede moment wanneer er genoeg tijd is (vaak voor de ceremonie) zijn het handigst.

Tijdens fotoshoot houd ik rekening met hoe jullie zijn zodat het niet een geforceerde shoot wordt. Houden jullie van gek doen, lekker wandelen, prima. Zijn jullie meer van het knuffelen en gezellig tegen elkaar aanzitten ook prima. Je hoeft je ook niet verloren te voelen want ik geef jullie aanwijzingen waar nodig en we maken er samen iets gezelligs van.

 

Bruiloft fotoshoot

Ceremonie

Dit is het moment dat ik onzichtbaar probeer te zijn op jullie bruiloft. Ik leg jullie belangrijkste momenten vast zoals binnenkomen, ringwissel, ja-woord, kus etc. Maar ook jullie gasten. Sowieso zorg ik ervoor dat de gasten op de eerste twee rijen er op staan. Hebben jullie een kleine groep daggasten dan komt ongetwijfeld iedereen een keer in beeld. Verder houd ik rekening met traantjes, blije lachjes, gekke kinder-acties etc.

Tip 1: Wanneer jullie ceremonie is afgelopen is het een superleuk momenten om met elkaar even een “whie-hoee-wij-zijn-getrouwd-momentje” te hebben. Leuk is om daarvoor langzaam uit de ceremonie te lopen waarbij er misschien wel ruimte is voor het strooien van bloemblaadjes. Oh en vergeet onderweg niet even een vreugdesdansje te doen of een kus aan elkaar te geven. Levert én leuke plaatjes op én jullie gasten kunnen jullie even flink toejuichen 😉

Tip 2: Attendeer jullie gasten dat ik er ben en dat telefoonfoto’s echt niet nodig zijn. Het maakt dat mijn foto’s juist minder mooi worden wanneer er telefoons voor gezichten zitten.

Ceremonie

Proost moment

Ook dan ben ik onzichtbaar. Wel is het fijn dat ik van tevoren weet wat er gaat gebeuren zodat ik overal op tijd bij ben (proosten, taart aansnijden etc).

Groepsfoto’s

Vaak kiezen bruidsparen ervoor dit pas te doen wanneer ze hun gasten hebben kunnen spreken en lekker al in de bruiloft-vibe zitten. Vlak voor een diner zouden we bijvoorbeeld nog wat groepsfoto’s kunnen maken. Met groepsfoto’s kijk ik altijd hoe mensen zijn. Is het een gekke vrienden groep dan kun je ook wat gekkere foto’s verwachten. Is het jullie oma dat heel graag een statieportret van jullie aan de wand zou willen dan houden we het lekker rustig.

Ik zou jullie wel willen aanraden de lijst met groepsfoto’s niet te lang te maken. Mijn ervaring is dat bruidsparen het vaak zonde van de tijd vinden om heel lang met groepsfoto’s bezig te zijn. En ja daarbij is dit wel het moment dat er even geforceerd gelachen moet worden. Dat betekend stijve wangetjes 😉

Tip: Geef jullie ceremoniemeester ook een lijst met de groepsfoto’s. Hij/ zij kan ervoor zorgen dat iedereen klaar staat en dat niet tante dinges nog op de wc hangt en opa nog zijn wandelstok moet gaan zoeken.

Familiefotos

Diner

Even bijkomen van de indrukken van jullie bruiloft. Lekker eten. Vaak ook het moment voor speeches. Wat ik vastleg zijn de mooi gedekte tafels, het moment wanneer mensen aanschuiven en nog gezellig kletsen. De eerste gangen die op tafel komen. Maar wanneer er wordt gegeten neem ik vaak pauze en neem ik ook een moment om te eten. Volle monden en half leeggegeten borden zijn niet heel aantrekkelijk. Handig is om wel een plekje voor mij in de buurt te regelen zodat ik er direct bij kan zijn wanneer iemand van plan is te gaan speechen.

Tip: Voor de fotografie is het het mooist als het eten op tafel komt. Er kan gerust tussen gangen door van plek gewisseld worden. Maar minder mooi voor het beeld is het wanneer tafels maar voor de helft gevuld zijn met mensen omdat ze hun eten aan het halen zijn. Daarbij is het met speeches tijdens ook rustiger wanneer iedereen aan tafel al zit.

 

Bruiloft diner

Styling: Trouwen in het bos

Avondfoto’s

Mooi is om dus nog even een momentje van zonsondergang te pakken. En veel bruidsparen ervaren dat als heel prettig. Na alle drukte en alle gesprekken is dit dan het eerste momentje dat jullie even met z’n tweetjes zijn in alle rust. En zo pakken we de shoot ook aan. Dat hoeft overigens maar 20 minuten te zijn want ik snap helemaal dat jullie de gasten niet te lang willen laten wachten.

Golden hour shoot

Feest

Jullie zijn er misschien wel even tussenuit geweest om in de avond even wat foto’s te maken of om jullie voor het feest nog even op te frissen. Hoe leuk is het als al jullie gasten al zijn verzameld op jullie feestlokatie en jullie een spetterend entree maken. Dat kan natuurlijk met een openingsdans, maar wel eens gedacht aan een sparkler entree (ipv een exit) of een entree met rookbommen vanaf de auto wanneer jullie aan komen rijden. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil. En ook leuk als jullie niet zo van het dansen zijn.

Daarbij is het handig na te denken of jullie een felicitatiemomentje willen inlassen voor jullie avondgasten. Jullie kunnen er ook voor kiezen om zelf bij jullie gasten langs te gaan zodat je een felicitatie-rij voorkomt. Communiceer dit dan even met jullie ceremoniemeester.

De meeste bruidsparen boeken mij maximaal 1.5 uur voor het feest. Maar hebben jullie een dansfeest dan wil het nog wel eens voorkomen dat er even een borreltje gedronken moet worden voordat iedereen lekker losgaat en wat toch wel de mooiste plaatjes zal opleveren. Dus na 1 a 1.5 uur kunnen we ook afspreken dat ik bij jullie kom om te vragen of jullie denken dat ik genoeg heb vastgelegd. Zo niet dan kunnen jullie mij gerust nog 30 a 60 minuten bijboeken om het avondfeest zo compleet mogelijk in beeld te krijgen.

Oh ja en schrik niet van mijn dansmoves. Ik doe vaak gewoon lekker mee zodat ik niet de dansende kringetjes vanaf de rug hoef te fotograferen maar gewoon lekker mee doe om iedereen zo echt en zo natuurlijk mogelijk erop te krijgen.

Wil je echt helemaal uit je plaat gaan? Check dan even: The Big Swingers

Feest fotos

 

CLOSE MENU