De voorbereidingen van jullie bruiloft zijn waarschijnlijk in volle gang. Een locatie? Check! De jurk en het pak? Check! De catering? Check! Fotograaf? Check! Voor de trouwfotografie hebben jullie namelijk een goede trouwfotograaf geregeld. Zo, dan kunnen jullie dat in ieder geval loslaten. Toch? Ondanks dat hij of zij op jullie trouwdag alle mooie momenten vastlegd en jullie hier niet meer naar om hoeven kijken, is het wel verstandig om je een beetje te verdiepen in de planning van jullie trouwfotografie. Waar moet je allemaal over nadenken en welke momenten moet je echt niet vergeten? Ik denk graag met jullie mee over de planning van de trouwfotografie op jullie bruiloft!

Een goede voorbereiding voor trouwfotografie is het halve werk

Natuurlijk willen jullie prachtige foto’s op het moment van de first look, ceremonie en het diner. Maar ook voordat de grote dag begint zijn er allerlei mooie momenten om vast te leggen. Denk aan het aantrekken van de jurk en het pak, het opsteken van je haar of het strak trekken van de stropdas. Deze momenten zijn vaak zo klein dat je ze in alle spanning snel vergeet, maar zo bijzonder om op terug te kijken! Daarom raad ik jullie aan om ook over deze kleine momenten na te denken. 

Denk bijvoorbeeld aan de styling van jullie voorbereiding op de grote dag. Leg de ringen klaar, zet je schoenen klaar, hang de jurk aan een mooie hanger. Zo kan de fotograaf al deze bijzondere details vastleggen. Het is ook fijn om van te voren na te denken over welke ruimte jullie kiezen voor deze voorbereiding. Een ruimte met daglicht (al is het maar een klein raampje) is perfect. Zo heb je vanaf het eerste moment van deze bijzondere dag al mooie beelden om op terug te kijken. Ik regisseer deze voorbereidingen nooit, maar laat jullie allebei los van elkaar lekker in het moment en zorg dat ik bij beiden even langskom om wat mooie en pure beelden vast te leggen.

 

Bruiloft voorbereidingen

The first look

Het moment dat een bruidspaar elkaar voor het eerst ziet vind ik iedere keer weer zo ontzettend  magisch. De emoties, het geluk en de verliefde blikken op zo’n moment vliegen je om de oren en zijn prachtig om vast te leggen. Zelf heb je waarschijnlijk al vaak genoeg gefantaseerd over dit moment. Hoe zal je grote liefde eruit zien? Hoe zal je aanstaande reageren? Voordat het zo ver is raad ik jullie aan om na te denken over de locatie van deze first look. Willen jullie dit traditioneel aan de deur van je ouders? Of hebben jullie een specifieke plek in gedachte waar jullie elkaar gaan ontmoeten. Op de trouwlocatie? Of in het parkje om de hoek waar jullie een eerste date hadden? 

Bruiloft ontmoeting bruid

De trouwfotografie

Op de grote dag zelf is er natuurlijk naast de first-look nóg een moment waarop jullie voor de camera mogen stralen. Dit is de romantische fotoshoot! Jullie kunnen zelf bepalen wanneer jullie het fijn vinden om hier een moment voor te plannen. Juist voor of na de ceremonie? Tijdens de fotoshoot houd ik vooral rekening met hoe jullie zijn, zodat het niet een geforceerde shoot wordt. Wel zo fijn!

 

Bruiloft fotoshoot

Hét grote moment van de dag

Natuurlijk leven jullie naar één belangrijk moment toe: het geven van het ja-woord. De ceremonie is een van de mooiste en belangrijkste momenten van jullie bruiloft en natuurlijk willen jullie dat daar ook de mooiste foto’s worden gemaakt. Van de ringwissel tot de kus en een traan op het gezicht van een van je dierbaren: ik leg ieder detail vast. Bespreek voor de planning van de trouwfotografie met de fotograaf wat jullie belangrijk vinden. Wanneer jullie dan echt zijn getrouwd en de ceremonie is afgelopen is het leuk om even met elkaar een klein geluksmoment te creëren. Waarin jullie bijvoorbeeld de ceremoniezaal uitlopen, een vreugdedansje doen of elkaar een kus geven. Dit levert leuke plaatjes op én jullie gasten kunnen jullie even goed toejuichen! Na jullie vreugde momentje is het dan tijd om te proosten. Ook dan is de fotograaf onzichtbaar, maar worden er wel sfeervolle beelden geschoten. Van het poppen van de champagne tot het snijden van de taart!

Oja: laat jullie gasten ook even weten dat foto’s met hun telefoon echt niet nodig zijn, dat maakt het juist minder mooi voor de trouwfotografie als je al die telefoons op de echte foto’s terugziet.

 

Ceremonie

Samen stralen

Natuurlijk willen jullie als bruidspaar mooi op de foto staan, maar jullie willen uiteraard ook dat al jullie gasten een moment krijgen op de enige echte groepsfoto. Vaak kiezen bruidsparen ervoor om dit pas te doen wanneer ze hun gasten hebben kunnen spreken, vaak vlak voor het diner. Met een groepsfoto weet je nooit precies hoe het loopt, dat ligt helemaal aan de groep. Het kan zo gek als jullie zelf zijn! Het is wel verstandig om dit moment niet te lang te maken, niet iedereen is fan van foto’s en door de dag heen worden er al veel spontane foto’s gemaakt van al jullie gasten. Mijn tip: geef de ceremoniemeester ook een lijst voor de groepsfotos. Hij of zij kan er dan voor zorgen dat iedereen klaar staat op het juiste moment. Zo voorkom je dat een tante nog ergens op de wc zit of opa nog zijn wandelstok moet gaan zoeken!

Familiefotos

Culinair genieten

Aan het einde van deze bijzondere dag staat er nog een heerlijk diner op jullie te wachten. Gezellig met al jullie dierbaren aan een lange tafel en genieten van lekker eten. Vaak is dit ook het moment voor speeches en mooie gesprekken. Belangrijk is om aan de fotograaf door te geven wat jullie hier met de trouwfotografie willen. Willen jullie bijvoorbeeld ook mooie sfeerfoto’s van de gedekte tafels en het klinken van de glazen of liever alleen de fijne momenten met jullie gasten? Wanneer er wordt gegeten neemt de fotograaf (ik in ieder geval wel) vaak even pauze. Volle monden en half leeggegeten borden zijn niet bepaald aantrekkelijk.

Bruiloft diner

Styling: Trouwen in het bos

Time to party!

Na het diner is het dan echt tijd om los te gaan op de dansvloer! Jullie zijn er misschien wel even tussenuit geweest om wat foto’s te maken of jullie op te frissen. Hoe leuk is het als jullie gasten al aanwezig zijn op het feest en jullie ontvangen met een spetterend entree? Je kunt de entree zo gek maken als jullie zelf willen. Denk hier alvast over na en bespreek dit dus ook voor het plan van de trouwfotografie. Hoelang het feest precies duurt bepalen jullie zelf. De meeste bruidsparen boeken een fotograaf maximaal 1.5 uur voor het feest. Hebben jullie een dansfeest? Dan wil het nog wel eens voorkomen dat er eerst even een borreltje gedronken moet worden voordat iedereen echt lekker losgaat. Wat uiteindelijk wel de mooiste plaatjes zal opleveren. Zelf kom ik na de afgesproken tijd altijd even bij het bruidspaar checken of ze willen dat ik nog even blij of dat ik genoeg heb vastgelegd.

Wil je echt helemaal uit je plaat gaan? Check dan even: The Big Swingers

Feest fotos

Doe wat goed voelt met jullie eigen trouwfotografie planning

Het allerbelangrijkste wat ik jullie wil meegeven: doe wat goed voelt. Natuurlijk zijn er allerlei ‘onderdelen’ bij een trouwfotografie planning, maar is er iets wat niet bij jullie past? Doe het dan niet. Vinden jullie een groepsfoto te statisch? Doe het niet. Willen jullie de fotoshoot net even anders? Doe het anders. Trouwfotografie maak je persoonlijk door te doen wat goed voelt en geloof mij: de trouwfotograaf zal naar jullie luisteren. Het is jullie dag!

 

Bruidsfotografie zonsondergang

Trouwen in het bos” zouden jullie goed kunnen helpen met een totaal concept.

CLOSE MENU